Svetovanje za mladostnike in starše

Mladostništvo ali adolescenca je razvojno obdobje med otroštvom in odraslostjo. Začne se z nastopom pubertete, nekje med 11. in 13. letom, ter konča z vstopom v odraslo dobo, se pravi nekje med 20. in 24. letom.

Ob vstopu v najstniška leta so osebnostne spremembe neizogibne. Lahko rečemo, da se skoraj čez noč naš ljubeči in poslušni otrok spreobrne v upornika, ki nasprotuje vsem vrednotam in se umika iz družinskega odnosa. Starši v tem obdobju velikokrat čutimo nemoč in se sprašujemo, kje smo zgrešili pri vzgoji. Hkrati je močno prisotna tudi žalost, kam je izginil naš ljubeči otrok in na njegovem mestu sedaj stoji otrok, ki srepo gleda v nas in nam, kot da že to ni dovolj, zmeče v obraz vse tiste grozne besede, ki tako zelo bolijo. Včasih se zgodi, da ne zmoremo več prenašati vseh žaljivk in ignoranc, konec koncev se že celo življenje trudimo, da otroku nič ne manjka, in se z vsem besom odzovemo na dejanje otroka. Kljub temu, da smo vsi samo ljudje z določeno mero tolerance, pa vsak tak naš odziv samo še poveča oddaljenost v odnosu med nami in našim otrokom.

Še toliko bolj kot staršem, je v tem obdobju težko mladostniku. Spremembe, ki so ga doletele, so mu neznane in se z njimi le stežka spoprijema. Ne zna si razložiti kaj se dogaja v njem, zakaj so čustva tako intenzivna, zakaj velikokrat tako besno odreagira, zakaj čuti, da se mu svet podira. S strani staršev se čuti popolnoma nerazumljenega in zatiranega, zato se iz družinskih odnosov začne umikati. Dom, ki mu je včasih pomenil varno in ljubeče zavetje, se sprevrže v kraj poln prepirov iz katerega beži, čeravno ob tem doživlja globoko stisko in hrepenenje, da bi bili kot družina povezani.

Mladostnik v tem obdobju zelo potrebuje starša, vendar ne več na način, kot takrat, ko je bil majhen otrok. Potrebuje starša, ki sta odrasla in čustveno stabilna. Starša, ki se zavedata, da so njegovi izpadi del njegovega odraščanja in njegove, za starše boleče besede, velikokrat tudi njemu samemu, nejasen čustven odziv na situacijo. Potrebuje starša, ki mu bosta nudila oporo v tem, lahko rečemo tudi »norem« obdobju življenja in varno zavetje doma, kamor se bo rad vračal. V kolikor se to ne zgodi, lahko mladostnik išče nadomestilo v drugih, večkrat nefunkcionalnih odnosih, se zateka v fantazijski svet spletnega omrežja, k alkoholu tudi drogah, ki mu omogočajo pobeg iz realnosti, ki je zanj tako težka in boleča.

VEČ si lahko preberete na naši spletni strani, posebej namenjeni mladostnikom, staršem in mladim odraslim.